Continuarea studiilor in invatamantul universitar a devenit un trend in randul romanilor. Avalansa de cereri venite din partea proaspetilor absolventi de liceu pentru inscrierea la facultate a crescut incontinuu ofertele lansate an de an de universitati, cu precadere, in cazul locurilor cu taxa.
Pentru a acapara cat mai multi finantatori, majoritatea universitatilor au transformat admiterea intr-un simplu concurs de dosare, pe baza mediilor obtinute in timpul anilor de liceu. Potrivit unui studiu la nivel nivel national, care ia in considerare o valoare medie a taxei de inscriere de 150 de lei si 90.000 de candidati la concursurile de admitere, universitatile de stat incaseaza anual peste 3,2 milioane de euro din taxele de inscriere la facultate. Suma ar putea fi insa mult mai mare, avand in vedere ca, in general, absolventii de bacalaureat se inscriu la mai multe facultati pentru a-si maximiza sansele de admitere.
Eliminarea examenelor de admitere a facilitat intrarea elevilor in aulele universitare, indiferent de pregatirea acumulata pentru continuarea studiilor universitare. S-a ajuns ca specializarea sa nu mai reprezinte un criteriu strict de selectie a viitorilor studenti, sa nu mai primeze aptitudinile.
Un exemplu concret este masura adoptata acum doi ani de catre una din cele mai mari universitati din tara. Este vorba de Academia de Studii Economice care a renuntat la examenul de admitere pentru absolventii de bacalaureat drept consecinta a scaderii veniturilor parintilor, care nu aveau bani sa-si trimita copiii la meditatii, dupa cum sustine prorectorul institutiei. Faptul ca absolventii de liceu nu reuseau sa obtina medii de trecere la aceste examene de admitere a condus la scaderea numarului de studenti.
Pe de alta parte, admiterea pe baza de dosare a generat fuga elevilor dupa note cat mai mari in timpul anilor de liceu. In aceste conditii, diferenta intre liceele cele mai cotate si cele cu rezultate mai slabe se contura doar intre mediile elevilor. Astfel, elevii aflati la liceele de elita au avut de tras mult mai mult pentru medii, pentru a-si asigura locul la facultate, in timp ce aceleasi locuri erau vizate si de catre liceenii care invatau in unitati mai slabe, dar cu aceleasi rezultate la final de an scolar.
Noutatile aparute recent in legislatia privind invatamantul universitar sunt, astfel, binevenite pentru trierea celor care vor, intr-adevar, sa invete carte. Este vorba de schimbarea criteriilor de admitere, prin sustinerea unor examene, probe de aptitudini sau in baza mediilor obtinute la examenul de bacalaureat, eliminand astfel concursul de dosare. Nu este exclus ca aceste modificari sa fie introduse si la admiterea in invatamantul liceal. Astfel, elevii ar fi obligati sa tinda spre licee in functie de profilul acestora si de aptitudinile pe care le au acestia.